Dr. E. Aslı Aktı | Tam ve Bölümlü Protezlerin Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
15948
post-template-default,single,single-post,postid-15948,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Tam ve Bölümlü Protezlerin Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Yeni proteze alışmak ne kadar zaman alır?

Yeni protezinize birkaç haftada alışacaksınız, bu süre içinde protezi olabildiğince uzun sürelerle ağızda tutmaya çalışın.İlk günlerde konuşmak, çiğnemek hatta protezi ağızda tutmak güç gelebilir. Bu sorunlar zamanla kendiliğinden düzelecektir.

  • Protez vuruk yaptığında ne yapmak gerekir?

Yeni protezlere alışıncaya kadar vuruk yapması normaldir, diş hekiminize başvurduğunuzda protez üzerinde gerekli düzenlemeleri yapılacaktır.Vuruk yaraları için ılık tuzlu suyla gargara yapmak yararlıdır.

  • Yeni protez kaç yıl kullanılabilir?

Protezin ömrü ortalama 5 yıldır.Bu süre içinde protezin ana maddesi çoğunlukla bozulmaya başlar ayrıca diş ve destek dokuları da artık değişmiş olacağından protezde uyum sorunları görülebilir.

  • Protez kırılınca ne yapmak gerekir?

Protezlerde oluşan kırık ve çatlaklar, dişin bulunduğu yerden kopması yada kırılması çoğunlukla tamiri mümkün durumlardır. Lütfen dişhekiminize başvurun.

Sağlıklı bir beslenme ve gülümseme için en önemli adım  eksik dişlerin tamamlanmasıdır.

Tamamen dişsiz ağızlarda uygulanan protezlere TAM PROTEZ , dişlerin bir kısmının ağızda olduğu durumlarda hem kalan dişlerden hem de diğer dokulardan destek alınarak uygulanan PROTEZLERE  BÖLÜMLÜ yada  YARIM PROTEZ denir.

Yarım protezler doğal dişlere metal çengeller yada hassas tutucular ( çıt çıt, sürgü vs.) ile tutunurlar.

Tam ve yarım (bölümlü ) protezler, eksik dişleri tamamlar, konuşma, çiğneme ve estetik işlevleri hastaya geri kazandırır.

Protezlerin hareketli olması yani hasta tarafından takılıp çıkarılabilmesi nedeniyle hastanın yapacağı  bakım ve temizlik büyük önem taşır.

  • Protezler ne sıklıkta temizlenmelidir?

Protezler her yemekten sonra temizlenmelidir.

TAM PROTEZLERDE

Protezi çıkarıp diş fırçası ve çok az miktarda diş macunu ile protezin içini ve dışını hiç yemek artığı kalmayacak şekilde fırçalayın ve iyice durulayın. Temiz bir peçete üzerinde kurumaya bırakın.

BÖLÜMLÜ PROTEZLERDE

Protezi çıkarıp yukarıda anlatılan şekilde fırçalayın ve iyice durulayın. Daha sonra ağızda kalan kendi dişlerinizi de tüm yüzeylerini içerecek şekilde fırçalayın. Metal çengeller etrafında yemek artıkları sıklıkla kaldığı için protezi tutan dişlerin fırçalanması çok önemlidir.

Protez temizliğinde deterjan ve çamaşır suyu kullanmayınız, bu maddeler protezinizin yapısını bozar.Çok az miktarda diş macunu ve sabun kullanabilirsiniz.

Eczanelerde protez temizliği için satılan köpüren tabletler protezinizi yıpratmadan temizler ve dezenfekte eder.

Protezinizi yıkarken lavaboya küçük bir havlu koymanız elinizden kayan protezin kırılmasını önler